Kezdőlap  
Hírek
Média
Linkek
Kapcsolat
Hírek

ATOMROBBANÁSHOZ HASONLÍTHATÓ KÖRNYEZETI HATÁSOK: RÁK, SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI ILL. TÜDŐBETEGSÉGEK II.

Gyógygomba kivonatok és standardizált funkcionális élelmiszerek egészségünk megőrzése érdekében

Ahhoz, hogy megérthessük korunk környezeti ártalmainak jelentőségét, érdemes összehasonlítani azok egészségkárosító hatását jól ismert és rettegett katasztrófák utóhatásaival. Egy 2007-ben megjelent tanulmány összehasonlította a légszennyezés, passzív dohányzás és a túlsúly egészségkárosító hatását a csernobili, hirosimai és nagaszakii atomrobbanás hossz távú egészségromboló következményeivel. A tanulmány eredményei döbbenetesek:
A Csernobil körül, a tiltott zónában élők és más túlélők sugárzásból eredő súlyos következményekkel járó egészségkárosodásának valószínűsége kisebb, mint azoknál az embereknél az egészségkárosodás-valószínűsége, akik a nagyvárosok levegőszennyezésének vagy dohányfüstnek vannak kitéve. Az összehasonlítás megállja a helyét a Japánban törtét atomrobbantásokkal is:
A Hirosimában és Nagaszakiban történt atomrobbantás egészségkárosító hatásából következő átlagos élettartam csökkenés a túlélők között kisebb, mint az az átlagos élettartam csökkenés, amelyet a túlsúly, vagy az aktív dohányzás okozhat.
Összefoglalva: A passzív és az aktív dohányzás, a légszennyezés és a túlsúly egyenként is legalább annyival csökkenti az élettartamot, mintha az érintettek az ismert atomrobbanások túlélői lennének.
Az összehasonlítás statisztikai eszközökkel rávilágít túlélési esélyeinkre abban a környezetben, amelyben élünk. Meg kell jegyeznünk, hogy az említett három rizikófaktoron kívül még számos más tényező is csökkentheti várható élettartamunkat, mind lakóhelyünkön, mind munkahelyünkön. Például egy norvég felmérés szerint a magasfeszültségű távvezetékek közelében lakó nők között az emlődaganatok valószínűsége 60%-al nőhet. Jelentős lehet a munkahelyi ártalmak egészségkárosító hatása is. A cipőiparban foglalkoztatottaknál főleg a bőr por hatására az orrüregi és tüdő daganatok kialakulásának valószínűsége nőhet jelentősen. A felső légút (larynx) rákbetegségeit az élő állatokkal kapcsolatos foglalkozások növelhetik meg. Az élelmiszeriparban dolgozóknál a hasnyálmirigy- és a vesedaganatok előfordulása lehet magasabb, a pékek és a molnárok a tüdő és felső légúti (larynx) tumor típusokkal veszélyeztetettek. A hererák előfordulása a programozók, egyetemi tanárok, villamosmérnökök és vasúti forgalmi irányítók körében volt emelkedett Finnországban. Az ülő jellegű munka megnövelheti a bél és a hasnyálmirigy daganatok előfordulását. A bútoriparban dolgozóknál a fapor következtében a bél tumorok fordulnak gyakrabban elő. Éttermi felszolgálóknál magas a tüdő tumorok előfordulása a passzív dohányzás miatt. Fodrászoknál és a nyomdaiparban dolgozó nőknél a petefészek rákos megbetegedése gyakoribb. A nyomdaiparban, fémipari munkások között, autószerelőknél, irodai munkát végző ill. áruházi eladó nőknél, ruhatisztítóknál, műanyagipari munkásoknál és festőknél általában a húgyhólyag rák előfordulása is magasabb lehet az átlagosnál. Számos tanulmány igazolja, hogy hivatásos gépkocsivezetőknél a diesel füst következtében a tüdőrák valószínűsége jelentősen magasabb. Norvég ápolónőknél az emlődaganatok és a melanoma kialakulásának valószínűsége nagyobb, míg az alkohol és a dohányzás következtében kialakuló tumor típusok ritkábban fordultak elő az egészséges életmód miatt. Atomerőműben dolgozóknál folyamatos alacsony dózisú sugárzásból eredően a leukémia és az összes szolid ráktípus előfordulása emelkedett egy Kanadában készült felmérés szerint.  Építőmunkásoknál főképp a cement és fapor valamint az aszfalt gőz és diesel füst következtében a gyomor, nyelőcső és a felső légutak rákos megbetegedései és a szívbetegségek jelentkezhetnek gyakrabban. A henteseknél – francia felmérés szerint – a szájüregi, nyelőcső és tüdő daganatok valószínűsége magasabb.
Az utóbbi években kezdték el kutatni annak az okát, miért jelentősen jobb a túlélési esélye azoknak a rákbetegeknek, akiknek a diagnózist betegségükről nyáron vagy ősszel állítják fel. Természetesen ez összefüggésben lehet azzal is, hogy ezekben az évszakokban fogyasztják a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt, de egyre több adat igazolja azt is, hogy a napfény ultraibolya sugárzása gátolja számos ráktípus, így az emlő, prosztata, tüdő, bél tumorokat és a Hodgkin és non-Hodgkin lymphomát attól függetlenül, hogy a nap sugárzásának bőrrák keltő hatása is lehet.
A napsütés rákellenes hatását elsősorban arra vezetik vissza, hogy az ultraibolya sugárzás elősegíti a szervezetben nagymennyiségű D vitamin képződését. Érdekes, hogy a gyermekkori intenzív napfény rákellenes hatása még felnőttkorban is megnyilvánul, csökkentheti a prosztatarák kialakulását. A napfény hatása miatt bekövetkezett bőrrákban (fej és nyaki felületen) szenvedőknél a prosztatarák előfordulása is lényegesen alacsonyabb. Ez is azt igazolja, hogy a napfény megvédhet a prosztatarák kialakulásától. A mesterséges vitamin forgalmazók körében nagy visszhangot váltott ki egyik előző összefoglalásunk, ahol bemutattuk számos gyakran fogyasztott mesterséges vitamin egészségkárosító hatását. A D vitamin valószínűleg kivételt képez ebben a tekintetben, azonban a szervezetben lévő D vitamin mennyiség megnövelésének leghatékonyabb módja a napfény. A napfény 20-30 perc alatt 20000 egység D vitamint képezhet a szervezetben. Ekkora mennyiséget mesterséges formában nehéz, vagy éppen veszélyes lehet bejuttatni a szervezetbe. A mérsékelt napozás – leégés nélkül – hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez. A bőrrák által veszélyeztetetteknél a D vitamin természetes formában történő bejuttatása lehet a leghatékonyabb, ugyanis a természetes élelmiszerekben levő D vitamin nagyobb mértékben növeli a szervezet D vitamin szintjét, mint a mesterséges D vitaminok. A tojás és hal tartalmaz nagyobb mennyiségű D vitamint, ill. a gyógygombák között a Bokrosgomba és kivonatai járulhatnak hozzá legnagyobb mértékben a szervezet D vitamin szintjének emeléséhez. A Bokrosgomba jól ismert rákellenes hatásáról, amihez bizonyosan hozzáárul D vitamin képző tulajdonsága is.
A vázolt rizikótényezők egy része nehezen befolyásolható, más részük jobban befolyásolható. A passzív dohányzást központi szabályozással is lehet csökkenteni (pl. általános tilalom nem csak a vendéglőkben, hanem a közterületeken is.) Az egészséges életmódra való nevelést már gyermekkorban el kell kezdeni, mivel később a kapott minták alapján élnek a gyermekek. Nehezen befolyásolható tényezők esetén (pl. munkahelyi ártalmak) a rizikócsökkentés egészséges táplálkozással, testmozgással, immunerősítő gyógygomba kivonatok és más egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek fogyasztásával is elérhető. A Patkónyelv kivonat keverék az immunerősítésben és rákmegelőzésben, a Pecsétviaszgomba és Lepkefű kivonat keverék a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében, a Kígyószál kivonatot tartalmazó keverék az agy egészséges működésének megőrzésében, a Cseppkőgomba kivonat keverék a gyomor és a bél egészséges működésének megőrzésében segíthetnek. Kutatjuk a búza csíra legfőbb rákellenes hatóanyagait is (pl.apigenin), és remény van arra, hogy először vezessünk be olyan flavonoidokat tartalmazó funkcionális élelmiszert, amely a búza csíra legfőbb rákellenes hatóanyagaira lesz standardizálva, elősegítve ezzel is a szervezet ellenálló képességének növelését káros környezeti behatásokkal szemben.


Információs szám: +36-30-391-8080  E-mail: info@apigenin.hu  Skype: (H-P, 8:00-16:00h)
Apigenin Economic Stúdió Kft