Kezdőlap  
Hírek
Média
Linkek
Kapcsolat
Hírek

MESTERSÉGES VITAMIN KÉSZÍTMÉNYEK MEGRÖVIDÍTIK AZ ÉLETET

A természetes gyógygomba kivonatok, mint az egészséges életmód részei.

Fejlett országokban a mesterséges vitamin ásványi anyag fogyasztók ca. a népesség 10-40%-át teszik ki. Rák vagy szív és érrendszeri betegségben szenvedőknél ez az arány lényegesen nagyobb lehet. Számos laboratóriumi ill. állatkísérlet, demográfiai felmérés és placebo kontrollált klinikai kísérlet látott napvilágot, hogy értékelje a mesterséges antioxidánsok emberi szervezetre gyakorolt hatását. A tanulmányok között nem könnyű eligazodni, hiszen egy részük javasolja a mesterséges vitaminok szedését, más részük viszont elutasítja azokat és felhívja a figyelmet arra, hogy a mesterséges vitamin készítmények megrövidíthetik az életet egészséges és betegségekben szenvedő embereknél egyaránt. Az eligazodásban segíthetnek a modern összefoglaló elemzések (un. meta-analízisek). A legjobb összefoglaló elemzések az összes jó minőségű tanulmány eredményeit értékelik, és figyelmen kívül hagyják azokat a kutatási eredményeket, amelyek következtetései és elemzései nem megbízhatóak: különböző ismérvek alapján szétválasztják a megbízható tanulmányokat a kevésbé megbízható következtetésektől. 2007-ben látott napvilágot az eddigi legátfogóbb, legjobb minőségű összefoglaló elemzés, amelyet koppenhágai kutatók készítettek. A tanulmány összefoglaló megállapítása szerint az E, A vitamin és béta karotin fogyasztása megrövidítheti az életet ill. növelheti a halálozási arányokat. A dán összefoglaló elemzés csak megerősítette és kiegészítette más összefoglaló tanulmányok eredményeit. Pl. 2005-ben készült egy átfogó tanulmány az E vitamin hatásáról, amely 19 klinikai kísérlet eredményeit összegezte. Az elemzés szerint az E vitamin fogyasztása dózisfüggően megrövidíti az életet. A mesterséges vitamin ipar egyik utolsó érve szerint a vitaminok főleg betegségekben szenvedőkön segíthetnek, pl. a vitaminok csökkenthetik a szívbetegségekben szenvedők halálozási arányát. Már 2003-ban született egy összegző elemzés, amely azt a következtetést vonta le a legjobb minőségű klinikai kísérletekből, hogy a kiegészítő mesterséges vitaminok fogyasztása nem növeli a szívbetegségben szenvedők túlélési esélyeit. Számos tanulmány hívta fel a figyelmet arra is, hogy a rákbetegségben szenvedőknél vagy dohányzóknál és veszélyeztetetteknél a mesterséges vitaminok ill. bizonyos ásványi anyagok fogyasztása rendkívül káros lehet. Az egyik legújabb tanulmány (2007) azt állapította meg, hogy a prosztata rákkal veszélyeztettek körében a nagy dózisú mesterséges multivitaminok és ásványi anyagok (főleg béta karotén, szelén és cink) fogyasztása megnöveli az előrehaladott, halálos kimenetelű prosztatarák kialakulásának valószínűségét. Korábban más elemzések megállapították, hogy dohányzóknál, emlő daganatban, fej és nyak és gasztrointesztinális tumorokban szenvedőknél a mesterséges vitaminok és ásványi anyagok (szelén kivételével) elősegíthetik a tumorok kialakulását ill. kiújulását.
Azoknál, akik nem szenvednek hiánybetegségekben, a mesterséges vitaminok, ásványi anyagok szedése, dózisfüggően súlyos következményekkel járhat. Természetesen a vitamin ipar hivatkozni fog egyes tanulmányokra, amik mindezek ellenkezőjét látszanak igazolni, de amint láttuk, ezek a tanulmányok számuktól függetlenül minőségileg nem hasonlíthatók össze a meta-analízisek által figyelembe vett jó minőségű klinikai kísérletekkel.
De mi lehet az oka, hogy a mesterséges antioxidáns kiegészítők, különösen akkor, ha nagy mennyiségben fogyasztják őket, károsíthatják a szervezetet? Többszörös genetikai károsodásban szenvedő elrákosodó sejtek általában elpusztítják önmagukat, még mielőtt rákos sejtekké válnának. Ezt az önpusztító mechanizmust a mesterséges antioxidánsok gátolhatják, mivel ehhez szabad gyökökre van szüksége a sejteknek, amiket a mesterséges antioxidánsok kivonhatnak a szervezetből. Hasonló módon az immunsejtek működését is károsíthatják a mesterséges vitaminok és ásványi anyagok, legyengítve ezzel a szervezet védekezőképességét baktériumok, vírusok és ráksejtek ellen, mivel bizonyos immunsejteknek szabadgyökökre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjenek. Új felfedezés, hogy a mesterséges vitaminok legyengíthetik a szervezet szabad gyök ellenes belső védelmi rendszerét is. Egy egérkísérletben a hosszú időn keresztül fogyasztott mesterséges C-vitamin legyengítette a szervezet belső oxidatív károsodással szembeni védelmi rendszerét, ellensúlyozva a C-vitamin antioxidáns hatását. Oxidációs folyamatok fontos szerepet játszanak az idegrendszer egészséges működésében, elősegítik az agy egészséges működését és nélkülözhetetlenek az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában.
Gyakori kérdés a kalcium szerepének megítélése a rákgyógyításban, hiszen ez egy rendkívül gyakran fogyasztott ásványi anyag. A kalcium hozzájárulhat a vastagbél tumorok (adenoma) és polipok kialakulásának megelőzéséhez, viszont növelheti a súlyos kimenetelű előrehaladott prosztata rák kialakulásának esélyét. Ezért használatát esetenként kell megítélni. A rendkívül közkedvelt cink túladagolása a súlyos kimenetelű prosztatarák kialakulását segítheti elő.
A rák és a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében a legfontosabb az egészséges életmód, testmozgás és a természetes zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend, valamint a feldolgozott húsok és dohányzás kerülése. Megemlítendő a természetes gyógygomba kivonatok kiemelkedő szerepe a rákmegelőzésben, rákgyógyításban, a kemo- és sugárterápia káros mellékhatásainak csökkentésében (Patkónyelv), immunrendszer erősítésben és a szív és érrendszeri betegségek és cukorbetegség megelőzésében (Lepkefű, Pecsétviaszgomba kivonat) valamint az agy egészséges működésének az elősegítésében (Kígyószál kivonat). A gyógygomba kivonatok az egészséges sejteket antioxidáns hatásuk következtében védik, míg a beteg sejteket célzott szabad gyök képző tulajdonságuk következtében is segítenek eltávolítani a szervezetből. Bizonyos kivonatok elősegíthetik a csontritkulás megelőzését (Bokrosgomba kivonat), javíthatják a szervezet ellenálló képességét fokozott fizikai és szellemi igénybevétel esetén (Hernyógomba kivonat). Természetes vitaminokban, flavonoidokban és ásványi anyagokban gazdag az Acerola gyümölcs és kivonata, amely javíthatja a gyógygomba kivonatok felszívódását. Az apigenin flavonoid rákellenes hatását klinikai kísérletben is igazolták, ezért használata jótékony lehet.


Információs szám: +36-30-391-8080  E-mail: info@apigenin.hu  Skype: (H-P, 8:00-16:00h)
Apigenin Economic Stúdió Kft