Kezdőlap  
Hírek
Média
Linkek
Kapcsolat
Hírek

RÁKKELTŐ NYELŐCSŐ, GYOMOR ÉS BÉLBETEGSÉGEK: REFLUX, GYOMORFEKÉLY, GYULLADÁSOS BÉLBETEGSÉGEK (CROHN, COLITIS ULCEROSA)

A cseppkőgomba és patkónyelv polysaccharida kivonatok szerepe a kiegészítő terápiában

A reflux az egyik leggyakoribb emésztőrendszert érintő betegség. Oka a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszafolyása. Tünetei lehetnek a gyomorégés, savas felböfögés. A betegség valószínűségét megnövelheti a túlsúly, túlzott alkohol- és kávéfogyasztás, dohányzás és bizonyos gyógyszerek (pl. antidepressziós és anticholinergikus gyógyszerek) valamint fehér kenyér fogyasztása és szociális stressz. A testmozgás és gyümölcsfogyasztás csökkenti a reflux előfordulásának rizikóját. A rendszeres reflux idővel fájdalommentessé válhat, növekedhet az azt észlelő érzékelési küszöb. A fájdalom érzékelés csökkenése viszont nem jelenti, hogy a betegség kezelése elhanyagolható. A reflux megnöveli a nyelőcsőrák (adenocarcinoma) a légzőszervi betegségek valamint a felső légút rákos megbetegedéseinek valószínűségét. A nyelőcsőrák adenocarcinomájának előfordulása folyamatosan növekszik (közel évi 10% az USA- ban a fehér lakosság körében), amit arra vezetnek vissza a kutatók, hogy a reflux betegségben szenvedők és a túlsúllyal élő emberek száma nőtt illetve a gyomorrák keltő H. pylori bakteriális fertőzés előfordulása csökkent. A legdöbbenetesebb felismerés az éppen az, hogy míg a H. pylori baktérium előfordulásának csökkentésével sikerült a nem gyomorszájat érintő (non cardia) gyomorrák valószínűségét jelentősen csökkenteni, addig ugyanez egyben bizonyos nyelőcső ráktípus (adenocarcinoma) növekedéséhez vezetett. A helyzetet súlyosbítja, hogy H. pylori előfordulásának csökkenésével a gyomorszáj (cardia) rák előfordulásának egyértelmű növekedését is szoros összefüggésbe hozták a kutatók. Meg kell vizsgálni, hogy a H. pylori kiirtásából eredő nem gyomorszájban előforduló gyomorrák megelőzésének emberi életekben mérhető haszna felülmúlja e azt a kárt, amit ugyanez a nyelőcsőben és a gyomorszájban található ráktípusok növelésével okoz. Egy 2006 októberében rangos amerikai folyóiratban megjelent cikk szerint a világ összes országában külön-külön mérlegelni kell, hogy a H. pylori kiirtása több haszonnal jár e mint kárral. A cikk következtetése szerint, ha a H. pylori fertőzés valóban gátolja a gyomorszáj és a nyelőcső bizonyos ráktípusainak kialakulását – amit számos adat támaszt alá -, akkor az USA-ban és a legtöbb európai országban előfordulhat, hogy a H. pylori kiirtásából eredő emberi életekben mérhető haszon kisebb, mint az a kár, amelyet más ráktípusok előfordulásának növelésével okoz. Feltétlenül szükség van Magyarországon is arra, hogy szakemberek mérlegre tegyék a H. pylori kiirtásából eredő hasznot és kárt annak érdekében, hogy az új ismereteket is felhasználják a megfelelő kezelési javaslatok elkészítésében. A helyzetet tovább komplikálja, hogy több tanulmány szerint a H. pylori kiirtása a refluxot a betegek egy csoportjánál súlyosbíthatja és a gyógyszeres kezelések eredményességét csökkentheti.
A modern gyomorsavat csökkentő gyógyszerek több csoportjáról is kimutatták, hogy szedésükkel egyidejűleg, vagy annak ellenére növekedett a gyomrot és nyelőcsövet érintő adenocarcinomák előfordulása, tehát azok nem alkalmasak ezeknek a ráktípusoknak a csökkentésére. Ugyanezen gyógyszerek használata megnöveli egy életveszélyes ritka bakteriális fertőzés (Clostridium difficile) előfordulásának valószínűségét. Ez a fertőzés a bélfal gyulladásához és feloldódásához vezethet. A legmodernebb gyomorsav gátlók (proton pump inhibitors) nagy mennyiségű szedése hosszú távon megnövelheti a csípőcsont-törések valószínűségét is, mivel azok eddig nem teljesen tisztázott okok miatt károsíthatják a csontozatot.

Az egyik leggyakoribb krónikus gyulladásos bél-gyomor-szájüreg betegség, a Morbus Crohn, Magyarországon ca. 15000 embert érinthet. A betegség valószínűleg a bél nyálkahártyájának autoimmun eredetű megbetegedése. A megbetegedett bél nyálkahártyán keresztül baktériumok juthatnak a bélfalba, ahol azok gyulladást okoznak: ez a gyulladás még jobban károsítja a nyálkahártyát, a betegség ördögi körét okozva ezzel. Tünetei lehetnek: alhasi fájdalmak, fáradtság, hasmenés, hányinger, hányás, láz, magas fehérvérsejt szám, anémia stb. A Morbus Crohn élethosszig tartó betegségnek számít, aminek jelenleg csak a tüneteit lehet enyhíteni, de teljesen meggyógyítani gyógyszerekkel nem lehet. A betegségben szenvedőknél a bél (főleg vékonybél) és tüdő tumorok előfordulásának valószínűsége megemelkedett, ezért a tumorok rendszeres szűrése indokolt megelőzés céljából. Egyes kutatók a betegséget, a magasabb halálozási arányok miatt „krónikus progresszív” betegségnek tartják. A betegséggel együtt kialakulhat további szövődményekkel járó oszteoporózis (csontritkulás), ami részben a betegségből, részben bizonyos gyógyszerek mellékhatásaiból (cortison kezelés) ered. A dohányzás növeli a betegség kialakulásának kockázatát és súlyosbíthatja annak lefolyását.
A ritkábban előforduló Colitis ulcerosa is a krónikus gyulladásos bélbetegségek körébe tartozik. Tünetei és kezelési lehetőségei részben megegyeznek a Morbus Crohn-éval, de ez a betegség kizárólag a bél nyálkahártyáját érinti. A betegségben szenvedőknél gyakrabban fordul elő a vastagbél tumor. A vastagbél daganat kialakulásának valószínűségét növeli a gyulladás kiterjedésének nagysága és a betegség időtartama. Rendszeres béltükrözés és gyulladás gátló gyógyszerek jelentősen csökkentik a rák kialakulásának rizikóját. A betegség ugyan hagyományos gyógyszerekkel nem, de esetenként sebészeti úton teljesen gyógyítható.
A legmodernebb gyógyszerekkel (pl. immunoszupresszív gyógyszerek) hatékonyan lehet csökkenteni a gyulladásos bélbetegségek tüneteit, azonban mellékhatásaik jelentősek lehetnek: pl. a multiple sclerosis, herpes zoster és a myelin leépülésével járó betegségek gyakoriságának növekedése.
Összességében az egyik leghatékonyabb gyomor és nyelőcső és bélrákmegelőző faktor az egészséges életmód. Kerülni kell a túlsúlyt, a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást és a partnerkapcsolat nélküli életet. Előnyben kell részesíteni a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag diétát, valamint a hal és szárnyas húst. Kerülni kell a „vörös” és feldolgozott hústermékeket. Az egészséges életmódot és a gyógyszeres kezeléseket kiegészítve, azok hatásának növelése és melléhatásainak csökkentése céljából eredményes lehet a Cseppkőgomba polysaccharidokban dúsított kivonat keverék alkalmazása a szóban forgó betegségek megelőzésére és azok leküzdésére. A Cseppkőgomba kivonatot a népgyógyászatban eredményesen használták és használják gyomorfekélyre, a duodénum fekélyes megbetegedésére, gyomor nyálkahártya gyulladásra, a gyomor és nyelőcső és vastagbélrák kiegészítő terápiájára. Klinikai kísérletekben rendkívül eredményesnek bizonyult a Morbus Crohn és Colitis ulcerosa kezelésében. A Cseppkőgomba és a Patkónyelv kivonat keverék alkalmazásával valószínűleg csökkenthető az esetenként súlyos mellékhatásokkal járó gyógyszeres kezelések időtartama, mennyisége és intenzitása valamint a rákos megbetegedések előfordulásának esélye. Az apigeni  flavonoid gyulladáscsökkentő hatása a népgyógyászatban ismert, ezért kiegészítheti a gyógygomba alapú terápiákat. A tárgyalt betegségeknél rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges.


Információs szám: +36-30-391-8080  E-mail: info@apigenin.hu  Skype: (H-P, 8:00-16:00h)
Apigenin Economic Stúdió Kft